<<新主題 | 舊主題>>
香港追星 STARHK » 自拍兵團 » [討論] 大家追星最怕遇到咩事/情況?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by d228216 at 2007-5-6 10:44 PM:

重有:

尖叫 $80
撕叫 $300
失禁 $2000

咁即場 J J 呢?
Originally posted by 奪命老妖 at 2007-5-6 22:43:

仲有有d敗類fans都好衰格,經常阻人擒,阻人影
呢D通常係跟得個星較耐又較自私既,想自己一個獨擒哂
Originally posted by deathryuk at 2007-5-6 10:46 PM:

你點知架
判頭
我只想身體健康
Originally posted by 奪命老妖 at 2007-5-6 10:08 PM:

其實fans界有好多黑暗野,有d都費事...
呢樣野我都好清楚, 之前入周麗淇fc領晒野, 成班人攪小圈子, 所以入fc我打死唔制, 另外fc好多fans又成日明爭暗鬥, 睇見咁樣我都厭倦晒. 所以家陣多數自己是但搵幾個細星影下相傾下計稍為熟落少少就算.
Originally posted by d228216 at 2007-5-6 10:44 PM:

重有:

尖叫 $80
撕叫 $300
失禁 $2000
上台玩遊戲呢
我只想身體健康
Originally posted by Ronno at 2007-5-6 22:48:

呢D通常係跟得個星較耐又較自私既,想自己一個獨擒哂
呢d人犯眾憎
轉貼:跟星字典 Star Following Dictionary

1) 擒: 去搵個星, 去同個星傾偈, 去"暴"個星, 去影相
eg. "擒星", "擒車", "擒set頭", "擒salon", "擒機場", "去 擒啦", "我擒緊呀", "齋擒", "擒後台"
2: "R": 去影, 去囉, 去得到, 去令人知到
eg. "R合照, "R hi R bye"

3) Fun: function短寫
eg. "出fun", "暗fun", "明fun"

4) 明fun: 係人都知, 出晒星蹤, 要fans去做勢既活動 (eg. OB show), 多數多人, 如果停車都好多人去擒
eg. "我今日無出個明fun靜係去左擒set頭炸"

5) 暗fun/野: 無人知, 無出星蹤, "細番"唔會/唔可以/唔識既活動/地方, 通常有d人靜係會琴暗fun但多數會比o個個artistes d大番憎
eg. of 岩fun: set頭, rehearsal, 機場送接機, 碼頭, 屋企, band房, TKO, 電台(有時), 公司, 影野
eg. "條八婆靜係識得擒暗fun, function又唔出", "有暗野擒"

6) 番: fans
eg. "call番", "有個番去左擒"

7) 大番: leader, 成日出function + 擒暗野, 多數係"醒"過d"細番", 年紀多數都大過d無知"細番", 知好多暗野, 好肯去博搵個星, 好多時都係跟開星 / 識好多人

8) 細番: a) 靜係出function個d番, 年紀細d, 唔知暗野靜係出明fun, 想出暗野但唔比/唔知/唔識
b) 仲有d細番係會咩都唔知,而佢地又以為自己好醒好叻或知道好多野, 又鍾意擦鞋, 仲有好多野問三問四

9) Leader: 渣飛人, 約人出fun, 通知人, 同公司contact..

10) OB:  商場show, 要做勢
eg. "星期六o係沙田有個OB要多d人去"

11) TKO/IP: 電視城
eg. "今日佢地入TKO拍野呀"

12) "Dud": 唔比令一個人琴你個星, 所以用自己個身體或朋友黎阻住佢同到個星講野/埋到身
eg. "我今日出黎幫你dud個條八婆"

13) 對家: 第二個fans group, 多數係唔岩既但鍾意埋同一個星, 鬥到你死我活但多數o係個星面前就扮friend扮無野

14) "返公司": 唔係話緊自己返工間公司, 而係個星既唱片公司
eg. "我要返公司囉飛呀"

15) 停車: 完左function個星停車同fans傾偈影相

16) "大星": 多數係比fans發嬲時話個星係大星, 個星當自己係劉華咁大, 見唔到d fans, 唔理d fans, 唔停車, 唔應機
eg. "我個大星入左去啦"

17) 唔應機: 唔理/彩/應你
eg. "扮大星唔應機"

18) 食玻璃: 個星當你透明
eg. "嘩今日xx請我食玻璃食得好飽呀"

19) I, DM..etc..: 呢d字母係講緊錄音室

20: "herr": rehearsal
eg. "今日佢5點去herr個show呀"

21) 響名: fans界入面好興既野, o係人地個星面前大嗌佢個fans(你個friend)個名令佢記得, 知到. 多數係"星個名, fans個名)
eg. "Joey,Eddie呀! Joey,Eddie呀!"

22) 第電話: 個星自己個fans唔o係度, 個fans個friend幫佢第電話比個星同傾電話
eg. "幫我第電話"

23) 黑面
eg. "今日黑面囉我個星"

24) 閂帘飛車: 出車架保母車 閂帘bye都唔bye就好快咁走左

25) 趕下場: 好短時內趕兩(或以上)場function
"call的趕下場呀!"

26) 吹bb: 比個beat d fans跟住黎嗌個星個名
eg. "beep beep - Joey - beep beep - Joey"

27) 嗌歌: 同埋個星好大聲地唱/嗌佢首歌
eg. "一陣個function要嗌歌架"

28) 義記: fans買野黎整牌既地方

29) 獨擒: 得自己一個琴個星, 單獨地正晒
eg. "我今日去左個暗fun, 獨擒囉 "

30) 爭擒: 兩個/兩班fans鬥琴個星, 係會互dud, 想得個星既注意多d
eg. "條八婆同我爭擒囉o係機場, 但我dud爆左佢"

31) 頭寵: 個星最錫o個個fans

32) 百搭: 同一時間跟/鍾意好多星既fans
eg. "個百搭唔好黎擒我個星呀!"

Originally posted by 藍熊 at 2007-5-6 10:49 PM:

呢樣野我都好清楚, 之前入周麗淇f...
辦公室政治就有啫, 估唔到竟然fans club都要攪fans club政治
Originally posted by bt-forum at 2007-5-6 10:47 PM:

咁即場 J J 呢?
JJ 應該係自費/安家費
我最怕d牌....
有時諗住霸左個好位睇明星
點知d明星一出黎
前面d fans舉起晒牌
乜都睇唔到
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
香港追星 STARHK » 自拍兵團 » [討論] 大家追星最怕遇到咩事/情況?

重要聲明:starhk.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,starhk.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。starhk.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。