<<新主題 | 舊主題>>
香港追星 STARHK » 自拍兵團 » 兵團 » 武器蕳單介紹
返回列表 回復 發帖
Originally posted by hold_find at 2006-7-23 02:02 AM:
我想知有冇方法可以令傻瓜機影到好D既相...
傻瓜機  適合 細場用 , 西九龍 , 元朗廣場 信德中心 機鐵站 葵芳新都會商場

大場 奧海城 APM 都會廣場 屯門新城市 TIME廣場 就蝕底D

B: 刪去不太合適文字

[ Last edited by BeachBoy on 2006-7-23 at 10:20 AM ]
Originally posted by claudiuskwong at 2006-7-23 02:23 AM:

傻瓜機  適合 細場用 , 西九龍 ,...
LOWEPRO???
乜來架?
Originally posted by claudiuskwong at 2006-7-23 02:07 AM:
support

先講自己
1) NIKON D50...
ISO乜唔係越高越多noise嗎?
點解ISO SET到1600會成像清銳,而iso set到200 會太高微粒粗 ?
經過多日黎既測試, 我相信應該係 tele果邊back focus 喇

睇黎真係要入廠 cal cal 先得喇

如果係就無鏡用, 要休業一星期
我既戰友  :
D70 , afs 70-200/2.8 , 1.7x 增距鏡 , sb800 L 架 SD-8A , 鋁梯
鋁梯睇情況用 , 呢排無拎出去喇,因為太煩
手動曝光 + 0.5ev , 中央重點測光 , AF-C and [+] , 閃燈用 A mode 按情況加減輸出
iso 按情況及環境而定 , 最後當然要用 raw la

走位 :
以前用 DC 我會周圍走去攝位
e+ 就企定定 , 同埋e+如果你去攝位實俾人小到飛起
以前都無咁多人影相既 , 呢兩年 DSLR 當道多左好多人

如果係大明星o個D 就會早一個鐘出去搵位
其實既可能半個鐘左右
我盡量唔會搵中間位企 , 企側少少 , 睇下D 人會邊邊上台多數企o個邊
同埋要睇埋記者位係邊度~盡量避開

有位就攝但係又要小心班fans , 因為e+有  fans 好 lung 惡
一個人生人霸死地要晒成個area
唔想嘈就唔好惹佢地, e+無左先到先得呢樣野

如果帶梯既一,一日未開show 都唔會企o係上面或者開梯
會引食蕉黎架~

場地:
推介 : 奧海城二期室內 , 馬鞍山新港城 , 沙田新城市 , 愉城 , 將軍澳新都城二期 , 葵芳新都會
爛地精選 : 旺角新世紀 , 海運大廈 sportX , 西九 , 粉嶺幾個商場 , 時代廣場

後期製作  :
Nikon capture 一定唔少得 la~ , 用黎執 WB , colour profile , EV
photoshop CS2 , 用 capture 執完再轉 PS fine tune
neatimage 就睇情況黎去 noise
無人回就唔再貼~
Originally posted by hold_find at 2006-7-23 02:41 AM:

LOWEPRO???
乜來架?

http://www.lunar.com.tw/ptprduct/lowe_index.htm
Originally posted by hold_find at 2006-7-23 02:45 AM:

ISO乜唔係越高越多noise嗎?
點解ISO SET到1600會成像清銳,而iso set到200 會太高微粒粗 ?
你詳細睇返 #8  

講緊2部機 ... 1)係DSLR 2)係DC

但DSLR ISO SET到1600 就

DC 我自己就ISO SET  80(視乎環境) / 100(常用) / 200 (一定唔用)

PS: 我係新手一名

[ Last edited by BeachBoy on 2006-7-23 at 08:40 PM ]
Originally posted by BeachBoy at 2006-7-23 08:36 PM:

你詳細睇返 #8  [/col...
原來如此
thx~
我都是新手
Originally posted by hold_find at 2006-7-23 09:17 PM:

原來如此
thx~
我都是新手
如果我唔係新手就死得人多
唔係好明你講咩阿..
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
香港追星 STARHK » 自拍兵團 » 兵團 » 武器蕳單介紹

重要聲明:starhk.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,starhk.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。starhk.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。