<<新主題 | 舊主題>>
香港追星 STARHK » 自拍兵團 » [自拍] 容祖兒莫拉維亞交響樂團音樂會 Part 1 [G+]
返回列表 回復 發帖
你用乜相機架

點set 先可以影靚d  (要否閃光)

我都係用auto mode but 都係唔ok

可能$150 飛la
is the concert worth listening?
岩岩睇完返黎~
480蚊既飛...影返黎既相都唔及你靚...
Originally posted by stevehui1983 at 2006-5-13 04:59 PM:
is the concert worth listening?
見仁見智啦
比一般演唱會少D歌, 少D娛樂性
慢歌為主, 衣服較華麗
Originally posted by emptychan at 2006-5-14 12:08 AM:

見仁見智啦
比一般演唱會少D歌, 少D娛樂性
慢歌為主, 衣服較華麗
emptychan兄你坐第幾行呀?

400mm x 1.5 = 600mm 先至影到全身
Originally posted by tangkevin at 2006-5-13 12:37 PM:
你用乜相機架

點set 先可以影靚d  (要否閃光)

我都係用auto mode but 都係唔ok

可能$150 飛la
我用 Nikon D70s + Nikon 80-400 F4.5-5.6 VR

老實講, 影演唱會,
第一要個位夠近. (我坐第12行, 實際上廿幾行, 已經太遠啦)
第二要器材勁 (長焦-200mm 以上, 大光圈, 高 iso 要 noise 少既機)
第三要有攝影基本知識 (快門不可太慢, 不可用閃光燈)

請參考
演唱會攝影速成篇 - 器材篇
http://www.dcfever.com/photographic_techniques/article3/

演唱會攝影速成篇 - 技巧篇
http://www.dcfever.com/photographic_techniques/article4/index.php

演唱會攝影速成篇 - 後期製作篇
http://www.dcfever.com/photographic_techniques/article5/

[ Last edited by emptychan on 2006-5-14 at 12:47 AM ]
Originally posted by clkgtr at 2006-5-14 12:12 AM:

emptychan兄你坐第幾行呀?

400mm x 1.5 = 600mm 先至影到全身
犀利 wor, 我未講你都知我用 400mm
第幾行上一 post 已答
Originally posted by chong2002 at 2006-5-13 11:50 PM:
岩岩睇完返黎~
480蚊既飛...影返黎既相都唔及你靚...
我都係 $480蚊既飛
你用什麼機呀
Originally posted by emptychan at 2006-5-14 12:20 AM:

犀利 wor, 我未講你都知我用 400mm
第幾行上一 post 已答
我都只係睇到你d相既EXIF啫

你坐12行先用400mm先得全身, 我諗佢都應該加左最少十幾廿行

如果得支200mm咪可以慳番
Originally posted by clkgtr at 2006-5-14 12:25 AM:

我都只係睇到你d相既EXIF啫

你坐12行先用400mm先得全身, 我諗佢都應該加左最少十幾廿行

如果得支200mm咪可以慳番
咁你坐第幾行呀?
200mm, 有F2.8 嗎 ?
crop 相 law
或影下舞台
長有長影, 短有短影姐
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
香港追星 STARHK » 自拍兵團 » [自拍] 容祖兒莫拉維亞交響樂團音樂會 Part 1 [G+]

重要聲明:starhk.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,starhk.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。starhk.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。